Proces

Proces Meubelmaker Marijn Hoegen
Proces Meubelmaker Marijn Hoegen
Proces Meubelmaker Marijn Hoegen
Proces Meubelmaker Marijn Hoegen

PROCES
Het kopen van handgemaakt meubilair, dat is toegesneden op jouw speciale wensen en smaak, kan een heel avontuur zijn. Hieronder lees je welk traject we doorlopen om tot een uniek stuk maatwerk te komen. Heb je vragen? Mail of bel me gerust.

UNIEK MAATWERK
Stap 1: Wat zijn je wensen?
Elk meubel begint thuis bij een klant. Waar komt het meubel te staan, hoe zal het gebruikt worden en hoe kan het bijdragen aan meer leefcomfort?
We gaan altijd uit van de optimale situatie en werken daar in alles naartoe. Heb je plaatjes met voorbeelden van wat je mooi vindt? Verzamel ze vooral: een kleur, een stijl, die ene poot of houtsoort, schetsen en ideeën van hoe het moet worden – dit helpt mij om een beter idee te krijgen van wat je wilt. Beelden zeggen soms meer dan duizend woorden.

Stap 2: Mijn offerte
Binnen drie weken stuur ik je een tekening en een offerte toe. Heb je hier nog vragen of opmerkingen over? Dan hoor ik dat graag.
Bij akkoord stuur ik een voorschotfactuur waarna ik het hout ga zoeken.

Stap 3: Hout vinden
Soms heb ik iets passends liggen, anders ga ik naar mijn houthandel Inlands Hout van Leersum in Friesland. De naam zegt het al: ik werk met hout dat gegroeid is in Nederland. Ten eerste is dat vaak heel mooi en het spaart veel CO2 uitstoot bij vervoer over zee en land.
Het hout komt dan van buiten naar binnen in de werkplaats en moet dan eerst acclimatiseren.
Het uitzoeken van het hout is de meest belangrijke stap in het hele proces. Niet elk stuk hout is geschikt voor elk meubel. Nerftekeningen en kleurverschillen kunnen bepaalde lijnen in het meubel ondersteunen waardoor het geheel gaat spreken of een bepaalde harmonie krijgt.

Stap 4: Aan de slag!
Het ruwe zagen en schaven gebeurt met de machines van Verboom en Beuving, Nederlandse machinemakers wiens materialen al sinds 1880 gebruikt worden. Het fijne werk soms met elektrisch gereedschap en veelal met handgereedschap. Afhankelijk van waar het stuk om vraagt verbind ik hoeken met handgestoken zwaluwstaarten, snij ik bepaalde details met een guts of verguld ik onderdelen met bladgoud.

Stap 5: Een bezoek
Ben je nieuwsgierig naar de tussenstand? Tijdens dit maakproces ben je van harte welkom om de vorderingen zelf te komen bekijken. Lukt dit niet, dan hou ik je op de hoogte met foto’s per e-mail of WhatsApp.

Stap 6: Het afwerken
Als het houtwerk klaar is dan kan het afwerken beginnen. Dit is soms net zo arbeidsintensief als het maken van het hele meubel; een goede afwerking kan het meubel maken of breken. In mijn afwerkingen probeer ik zo natuurlijk mogelijk te werk te gaan, om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Ik gebruik olie, was, hardwax of schellak om het meubelstuk mee af te werken. Daarbij let ik er altijd dat de kleur van het hout niet te veel verandert, maar het meubel wel optimaal beschermd is tegen vlekken van koffie, thee, alcohol- en zuurhoudende dranken. Geen van deze afwerkingen kan tegen direct contact met hete potten en pannen.

Stap 7: De oplevering
In overleg spreken we een leverdatum af. Als het meubelstuk ter plaatse moet worden opgebouwd of vastgezet hou ik altijd rekening met een dag. Voor losse meubelstukken is dat een uur.
Hierna volgt de eindfactuur. De totale productietijd ligt meestal ergens tussen de 4 en 6 maanden. Afhankelijk van het project kan het ook korter of langer zijn.

Proces Meubelmaker Marijn Hoegen
Proces Meubelmaker Marijn Hoegen
Proces Meubelmaker Marijn Hoegen
Proces Meubelmaker Marijn Hoegen

 

KOSTEN
De kosten van het op maat laten maken van meubilair zijn grotendeels gebaseerd op het aantal uren dat nodig is om het te vervaardigen. Materiaalkosten zijn meestal maar 30-40% van het totaal, de rest is arbeidsloon.
Elk stuk dat ik maak is van hoge kwaliteit en kan generaties lang mee.

BRANDMERK
Een meubel van Meubelmaker Marijn Hoegen wordt onderdeel van je leven, een extra gezinslid. Elk stuk dat de werkplaats verlaat heeft een brandstempel met mijn logo en een ster erin gestanst.
Op aanvraag kan ik er ook een datum in stansen of een korte tekst.

HOUTKEUZE
Tijdens het eerste gesprek neem ik een houtmonsterkistje mee. Daarin heb ik vele Europese houtsoorten samengesteld, waardoor klanten hun toekomstige hout echt kunnen zien en voelen.

 

James Krenov,
Good design should include the process of doing.